Slavnostna govornica na 15. Industrijskem forumu bo inženirka leta Ljupka Vrteva

25 jan 2024

Industrijski forum IRT je vsakokrat prizorišče navdihujočih zgodb, polnih zanosa in strasti do iskanja inovativnih rešitev. Ena izmed takih navdihujočih zgodb je tudi življenjska in profesionalna pot Ljupke Vrteve, aktualne Inženirke leta, ki bo kot slavnostna govornica nagovorila in navdihovala obiskovalce prvega forumskega dne, ki bo 10. junija v Portorožu.

Ljupka_Vrteva_foto2_(foto_Andrej_Križ)Za to, da se je Ljupka Vrteva lahko izšolala za inženirko strojništva, je njena družina pustila za seboj domače okolje v Makedoniji in se preselila v Slovenijo. Danes je Ljupka magistrica inženirka strojništva ter razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. Je inženirka, ki s svojo zgodbo navdihuje mlada dekleta za inženirski poklic, saj pravi: »Bodite pogumne in drugačne vedno in povsod. Vsaka ima krila, samo poleteti mora. Vztrajnost in predanost se obrestujeta.« O njeni drugačnosti priča dejstvo, da je odraščala v družini glasbenikov in ekonomistov, sama pa se je odločila za naravoslovje. Čeprav je kot otrok veliko ustvarjala, je svojo energijo želela pretvoriti v nekaj otipljivega. Med drugim pravi, da jo je na inženirsko pot popeljala domišljija.

Podpostaja OŠ Ruše 2023 - po energetski sanacijiLetošnji izbor Inženirke leta je v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade potekal že šesto leto zapored. Ljupko Vrtevo je izmed desetih nominirank za »predsednico razreda« izglasovalo 92 članov in članic štirih različnih komisij. Za laskavi naziv, s katerim želi projekt »Inženirke in inženirji bomo!« opogumiti mlade (zlasti dekleta) za poklicno pot na področju inženirstva, naravoslovja, tehnike in inovativnosti, so se poleg Vrteve potegovale še kandidatke s področja gradbeništva, robotike, energetike, farmacije, kakovosti in informatike. Vrteva je ob razglasitvi 16. januarja 2024 v Cankarjevem domu simbolični kipec prejela od predhodnice, inženirke leta 2022 Rosane Kolar, inženirke strojništva in letalske mehaničarke iz Adria Tehnike.

Vrteva bo s svojo zgodbo zanesljivo zanimiva sogovornica na letošnjem Industrijskem forumu IRT, edinem tovrstnem dogodku pri nas, ki ga že petnajstič prireja revija IRT3000. Spomnimo: dogodek v imenu nosi kratico IRT – inovacije, razvoj, tehnologije – in je namenjen izmenjavi izkušenj, seznanjanju z novostmi in povezovanju deležnikov iz industrijskega okolja ter akademske sfere v Sloveniji in širši zahodnobalkanski regiji.