7. industrijski forum IRT: Za večje koristi vseh je potrebno znanje združiti

08 jun 2015

Andrej_Orozen__dr._Igor_Milek__Marjan_Rozman__Vida_Petrovcic__Ivo_Boscarol__dr._Mitjan_Kalin_(od_leve)_»Skupaj smo močnejši, tudi več denarja lahko pridobimo, če sodelujemo,« je med drugim poudaril Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel d.o.o.. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da je celotni svetovni trg danes na dosegu leve tipke na miški. Zato bi morali v Evropi razumeti, da so vsi evropski projekti naši skupni projekti, saj danes naša celina v razvoju caplja za preostalim svetom. Da Evropo danes vsi prehitevajo po levi in desni, se strinja Marjan Rožman. Kot pravi, danes nihče ni pripravljen tvegati.

Tudi dr. Mitjan Kalin, profesor in prodekan za pedagoško dejavnost II. in III. stopnje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, poudarja, da je potrebno znanje, če hočeš nekaj narediti. Naša težava pa je, da si v Sloveniji ne znamo odkrito povedati, da je nekdo slab in drug dober. Sicer pa so prav tradicija, veliko znanja, pa tudi dvig tehniške kulture v zadnjih letih po Kalinovih besedah tisto, kar so naše prednosti.

Dr. Igor Milek iz agencije SPIRIT Slovenija vidi možnosti za napredek na področju prenosa znanja na trg, v prodajo. Da imamo znanja v naši državi veliko, smo dokazali s prijavo projektov na evropske razpise. Kot je razložil, smo v Sloveniji dosegli veliko množičnost prijav na centralne evropske projekte, manjša pa je sama uspešnost. Ta je približno petodstotna, kar je pod evropskim povprečjem.

Andreja Orožna, izvršnega direktorja podjetja Dewesoft d.o.o., pa kljub vsemu veseli, da si danes vse več mladih želi biti podjetnik, ki nekaj ustvari in potem to proda. Po Orožnovih besedah pri razvoju novih izdelkov prej ali slej pride do točne preloma, ko je potrebno uporabnika samo še poslušati. Uporabnik je namreč strokovnjak na svojem področju in bo sam povedal, kaj želi. Iva Boscarola veseli, da se mladi danes zavedajo možnosti, da lahko svoje dobre ideje tudi sfinancirajo, Marjan Rožman pa si želi stabilno poslovno okolje ter manj obremenjevanja mladih podjetnikov na začetku podjetniške poti z različnimi birokratskimi zahtevami.

Prvi dan foruma se bo končal s podelitvijo priznanja TARAS
Spodbujanju sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalnim okoljem je namenjena podelitev priznanja TARAS, ki bo sklenila dogajanje prvega dne foruma.

Za priznanje TARAS – predstavitev prijavljenih projektov se bo začela ob 18.00 uri – se letos potegujejo štirje finalisti. Podjetje Danfoss Trata, d.o.o. in raziskovalna skupina Institut Jožef Stefan, Sistemi in vodenje sta prijavila svoj projekt razvoja družine inteligentnih pogonov ventilov za večje moči. Metal Ravne, d.o.o. in Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, Tehnologija kovinskih materialov se za priznanje TARAS potegujete z vrhunskim jeklom za delom v vročem RAVNEX_HD. Tretja finalista sta Acroni, d.o.o. in Razvojni center Jesenice – RCJ s svojim projektom razvoja prototipne naprave in procesa plazemske obdelave nerjavnih plošč, četrta pa Quguard podjetje za razvoj inteligentnih sistemov d.o.o. in Razvojno raziskovalna skupina INTECH-LES s QUGUARD E-vratar kot mehatronski pod-sistem pametne hiše.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2015
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000: inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Med udeleženci industrijskega foruma so inženirji in tehniki, vodje in drugi menedžerji v proizvodnih in storitvenih podjetjih, raziskovalci v industriji, akademiki, študenti, priznani strokovnjaki iz tujine ter predstavniki državnih institucij in nacionalnih zbornic.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si