V Portorožu začetek tridnevnega strokovnega druženja slovenske industrije – Izmenjava primerov dobrih praks in sklepanje novih poslovnih partnerstev

09 jun 2014

Po besedah vodje organizacijskega odbora foruma Darka Švetaka na tridnevnem strokovnem druženju pričakujejo več kot 350 udeležencev iz Slovenije in tujine. Zanimanje strokovne javnosti za dogodek je letos preseglo pričakovanja tako na razstavnem delu, kjer vseh podjetjem zaradi prostorskih omejitev niso mogli omogočiti predstavitve na strokovni razstavi. Prejeli so tudi največ prijav strokovnih prispevkov v šestletni zgodovini foruma. »Posebej pa me veseli še odličen odziv fakultet in visokih strokovnih šol, saj se nam bo jutri na forumu pridružilo tudi več kot 120 študentov iz Ljubljane, Maribora, Slovenj Gradca, Novega mesta, pa tudi hrvaške Reke. Vsekakor je to zelo pozitiven znak, da se mladi zanimajo za področje industrije in zavedajo pomena tem, ki se jim bomo posvetili na letošnjem forumu,« poudarja Darko Švetak.

IFIRT_2014_2Prvi dan aktualna okrogla miza o Strategiji pametne specializacije in podelitev priznanja TARAS
Na okrogli mizi, ki se bo začela ob 12.15 bodo vodilni menedžerji uspešnih podjetij, predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter akademsko okolje podali odgovore in mnenja na vprašanje, kako lahko industrija v Sloveniji doseže vodilno vlogo v Strategiji pametne specializacije ter kako lahko s pridobljenimi sredstvi ustvarimo nova delovna mesta v slovenski industriji.

Na okrogli mizi bodo sodelovali mag. Janko Burgar, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Alenka Avberšek, izvršna direktorica za politike na Gospodarski zbornici Slovenije, prof. dr. Branko Širok, dekan ljubljanske Fakultete za strojništvo, Mojca Črtalič Andolšek, FerroČrtalič, d. o. o., in predsednica Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Novo mesto, dr. Tomaž Savšek, pomočnik predsednika uprave TPV, d. d.

Za priznanje TARAS – predstavitev prijavljenih projektov se bo začela ob 18.00 uri – se letos potegujejo trije finalisti. ACRONI, d.o.o. in Razvojni center Jesenice, d.o.o. sta se med finaliste uvrstila z oklepno pločevino nove generacije PROTAC 500. INEA, d. o. o. in Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme, Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sta prijavila projekt Energetsko učinkovito multivariabilno prediktivno vodenje klimatske naprave na osnovi mehkega modela, Metronik elementi in sistemi za avtomatiko Ljubljana, d.o.o. in Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani pa projekt Energetski informacijski sistem MePIS Energy - razvoj naprednih analitskih orodij in ekspertnega storitvenega portala za izboljšanje energijske učinkovitosti stavb.

Tretji dan v znamenju orodjarstva in strojegradnje
Na pobudo domače orodjarske stroke bodo na forumu zadnji, tretji dan dogajanja po nekaj letih obudili strokovno srečanje orodjarstva in strojegradnje, ki prinaša zanimive teme pomembne gospodarske panoge. Predstavljeno bo izčrpno poročilo končanega svetovnega kongresa orodjarjev ter aktivnosti novega Odbora za orodjarstvo v okviru Razvojnega centra orodjarstva TECOS, ki je soorganizator Dneva orodjarstva in strojegradnje na industrijskem forumu (v sredo, 11. junija). Ob številnih tematskih predavanjih bodo orodjarji deležni vrste aktualnih strokovnih razprav in druženja z drugimi predstavniki domače industrije.

Na strokovni razstavi več kot 45 razstavljavcev
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, dopolnjuje še strokovna razstava. Predstavilo se bo več kot 45 razstavljavcev.

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2014
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000: inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras