5. jubilejni TARAS sta prejela INEA, d. o. o. in Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme ljubljanske Fakultete za elektrotehniko

09 jun 2014

nagrajenciIz obrazložitve komisije, ki je ocenila prijavljene projekte in izbrala tri finaliste, ki so danes svoje projekte tudi predstavili udeležencem foruma, izhaja, da gre pri sodelovanju Inee in laboratorija za avtonomne mobilne sisteme za vzorčen primer odličnega sodelovanja in uspešnega prenosa znanja, ki sta ga partnerja udejanjila v inovativnem izdelku na zahtevnem globalnem trgu. Raziskovalna skupina Laboratorija za mobilne sisteme s širokim spektrom znanj in naprednimi metodami vodenja že vrsto let razvija in preizkuša algoritme vodenja na osnovi prediktivnega funkcijskega regulatorja, podjetje Inea pa jih uporablja v razvojnem okolju na različnih industrijskih projektih. Prenos znanja v industrijsko okolje so nadaljevali v okviru Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja in doktorskega študija mladega raziskovalca, rezultat pa je trenutno najbolj kompleksen multifunkcijski regulator na osnovi mehkega modela, ki je pri preizkusu na resnični klimatski napravi izkazal 12- in 30-odstotno izboljšanje vodenja temperature oziroma relativne vlage ter do 44-odstotno zmanjšanje porabe energije. Rešitev omogoča preprosto nadgradnjo osnovnega koncepta algoritmov, ki ga je odkupilo podjetje Mitsubishi Electric Corporation ter jih uporablja v svojih orodjih in trži na svetovnem trgu.

Kipec TARAS, ki je delo oblikovalcev Nine Mihovec in Petra Rojca, partnerjev v podjetju Wilsonic Design, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d, pa ga je izdelalo iz titana po najsodobnejšem postopku ulivanja, so iz rok prejemnikov priznanja TARAS v letu 2013 prejeli Peter Kosin, direktor, Aleksander Preglej, mladi raziskovalec, in Igor Steiner, vodja področja procesnega vodenja iz Inee ter Igor Škrjanc, vodja Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme.

Aleksander Preglej pravi, da je priznanje TARAS potrditev dobrega dela ter hkrati zagon za naprej, da bodo skušali to uresničiti še na kakšnem projektu. »To je tisti del promocije, za katero ugotavljamo, da nam manjka. Tehniki, inženirji premalokrat pokažemo rezultate našega dela javnosti,« je menil Igor Steiner, vodja področja procesnega vodenja v Ineii. Igor Škrjanc pa je razložil, da je tako sodelovanje z gospodarstvom pomembo za plasiranje idej v prakso, zato so v laboratoriju veseli vsake možnosti sodelovanja na konkretnih projektih.

Igor Steiner prihodnje priložnosti za njihovo podjetje vidi na področju boljše izrabe energetskih virov, sicer pa po njegovih besedah zanimanje za avtomatizacijo v tujini raste, medtem ko v Sloveniji zaradi splošnih gospodarskih razmer investicij v gospodarstvu praktično ni. V Ineei računajo še na partnerstvo, ki so ga ustvarili z japonsko Mitsubishi Electric Corporation. »Lahko smo zadovoljni, da nas taka korporacija zazna in nas vsaj na nekem področju dojema kot enakovrednega partnerja. V bistvu smo jih leta in leta prepričevali, da znamo še kaj več kot samo prodajati, da imamo zelo sposobne inženirje. Pri Japoncih se vam predvsem ne sme muditi. Potrebujejo precej časa, da vas spoznajo in vzamejo za partnerje. Potrebno je biti vztrajen in potrpežljiv, a ko na Japonskem enkrat postaneš partner, je to dolgoročno,« je leta pogajanj z japonsko korporacijo, ki je odkupila nagrajeni algoritem, predstavil Steiner.

Igor Škrjanc pa je v pogovoru po podelitvi priznanja še povedal, da je se v laboratoriju trenutno ukvarjajo s sistemom, ki pomaga ljudem, da se po poškodbi znova naučijo hoditi. S projektom pomoči pri rehabilitaciji po poškodbah ugotavljajo, ali je neka konkretna vaja primerna za tega posameznika in predlagajo primernejšo obliko rehabilitacije.

Letošnja prejemnika priznanja TARAS sta se tako pridružila prestižni druščini prejemnikov preteklih let. Leta 2010 sta priznanje TARAS prejela podjetje Domel, d. o. o., in programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan, za uspešno sodelovanje pri razvoju sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike. Nagrajenca leta 2011 sta bila za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožef Stefan, Odsek za inteligentne sisteme. V letu 2012 sta TARASa prejela podjetje Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalna skupina CBS Inštituta, ki sta si priznanje prislužila za razvoj visokoizolativnega gradbenega elementa Qbiss Air. V letu 2013 pa sta priznanje za uspešno sodelovanje pri razvoju uporabe prave napetostno-deformacijske krivulje pri konstruiranju in razvojnem vrednotenju prejela podjetje TPV, trženje in proizvodnja opreme vozil, d. d., in Laboratorij za vrednotenje konstrukcij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

V torek predstavitve strokovnih prispevkov, tretji dan v znamenju orodjarstva in strojegradnje
Druženje slovenske industrije na forumu se bo v drugi dan nadaljevalo s predstavitvijo strokovnih prispevkov. Organizator foruma PROFIDTP, d. o. o. je letos prejel 54 prijav strokovnih prispevkov, kar je največ v šestletni zgodovini foruma. Zadnji dan, v sredo, pa bo na forumu potekal še Dan orodjarstva in strojegradnje.

Na strokovni razstavi več kot 45 razstavljavcev
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, dopolnjuje še strokovna razstava. Predstavlja se več kot 45 razstavljavcev.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2014
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000 : inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si