V Portorožu prihodnji teden najpomembnejši strokovni dogodek za oindustrijo

05 jun 2013

»Osrednji cilj dogodka je ponuditi mesto in priložnost za srečanje ter predstavitev novosti in dosežkov, za izmenjavo mnenj, druženje in mreženje strokovnjakov in deležnikov iz industrije, gospodarstva, znanstvenoraziskovalne sfere, pa tudi posameznikov, ki jih zanimata napredek razvoja, tehnologije in proizvodnje v številnih industrijah ter razvoj družbe znanja v najširšem in najžlahtnejšem pomenu te besede,« pred dogodkom pojasnjuje dr. Tomaž Perme, vodja programskega odbora industrijskega foruma.

IFIRT_2013_1Najnovejši dosežki industrije, raziskovalnega okolja in najboljše evropske orodjarske prakse
V treh dneh bodo udeleženci iz Avstrije, Češke, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Južnoafriške republike, Latvije, Madžarske, Nemčije, Portugalske, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Turčije in Velike Britanije prisluhnili 38 strokovnim prispevkom vabljenih in prijavljenih avtorjev, ki prinašajo najrazličnejše novosti, dosežke, poglede in mnenja, pa tudi skrite in manj skrite zgodbe domače in tuje industrije. V okviru 5. industrijskega foruma IRT bo tudi okrogla miza o viziji industrije in njeni samouresničitvi, dobili pa bomo novega dobitnika prestižnega priznanja TARAS za najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja na področju inoviranja, razvoja in tehnologij. Osrednja pozornost 4. foruma ISTMA Europe bo namenjena povečevanju razvojne konkurenčnosti, ki je nujna za trajnostni razvoj in napredek sektorja v Evropi.

Kako doseči uspešen razvoj družbe in srečo njenih posameznikov – Okrogla miza o viziji industrije in njeni samouresničitvi
Eden od vrhuncev tridnevnega druženja bo okrogla miza drugi dan dogajanja (v torek, 11. junija, ob 12.15), na kateri bodo vodilni menedžerji uspešnih podjetij, predstavniki panožnih združenj, gosti iz tujine ter udeleženci foruma podali odgovore in mnenja na vprašanje, kako doseči dolgoročno in vzdržno vizijo industrije, ki je pogoj za uspešen razvoj družbe in srečo njenih posameznikov. Na okrogli mizi bodo sodelovali Črtomir Remec, direktor CBS Inštituta, d. o. o., ter predsednik Slovenske in Evropske inženirske zbornice, Sonja Klopčič, predsednica uprave in generalna direktorica družbe SVEA lesna industrija, d. d., ter članica UO Združenja Manager, Zoran Marinšek, svetovalec glavnega direktorja podjetja INEA, d. o. o., strokovno-raziskovalni svetnik na Institutu Jožef Stefan ter vodja Tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov in vodja Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja, Robert Williamson, predsednik orodjarskega združenja Južnoafriške republike TASA (Toolomaking Association of South Africa), in Peter Karlsson, izvršni direktor podjetja AP&T iz Danske.

Kaj imajo skupnega avtomobilska industrija, vzdrževanje hidroelektrarn in tablica iPad
Spodbujanju sodelovanja med gospodarstvom in znanstvenoraziskovalnim okoljem je namenjena podelitev priznanja TARAS, ki bo sklenila dogajanje drugega dne foruma (v torek, 11. junija, ob 18. uri). Udeleženci foruma bodo prisluhnili trem strokovnim predstavitvam projektov iz avtomobilske industrije, vzdrževanja hidroelektrarn in informacijskih tehnologij, od katerih bo le en prejel četrti TARAS, ki ga podeljuje organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 podjetje PROFIDTP, d. o. o.

Dobitnik oz. dobitnika – priznanje prejme tako prijavitelj kot tudi raziskovalna skupina – bosta prejela kipec TARAS, ki je delo oblikovalcev Nine Mihovec in Petra Rojca, partnerjev v podjetju Wilsonic Design, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d., pa ga je izdelalo iz titana po najsodobnejšem postopku ulivanja.

Letošnji prejemnik priznanja TARAS se bo pridružil prejemnikoma priznanja leta 2010, podjetju Domel, d. o. o., in programski skupini Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan, za uspešno sodelovanje pri razvoju sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike, nagrajencema leta 2011, ko sta priznanje za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB prejela družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožefa Stefana, Odsek za inteligentne sisteme, ter dobitnikoma 2012, podjetju Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalni skupini CBS Inštituta. Priznanje sta si družba in raziskovalni oddelek prislužila za razvoj visokoizolativnega gradbenega elementa Qbiss Air.

Evropski orodjarji prvič v Sloveniji – 4. forum ISTMA Europe najpomembnejše letošnjo srečanje orodjarjev
»Vsak industrijski izdelek se lahko zahvali orodjarjem, da sploh nastane. Vse, kar primete v roke, je bilo spočeto v orodjarni. Res pa je, da je velikost in moč orodjarn v primerjavi s kupci orodij in dobavitelji manjša. Orodjarstvo ima strateško vlogo pri zagotavljanju konkurenčnosti in trajnostnega razvoja v različnih vejah gospodarstva ter je izjemen multiplikator dodane vrednosti,« pred najpomembnejšim letošnjim strokovnim srečanjem evropskih orodjarjev pojasnjuje Janez Poje, predsednik ISTMA Europe in predsednik programskega sveta foruma.

Prav zato je osrednja pozornost 4. foruma ISTMA Europe namenjena povečevanju razvojne konkurenčnosti, ki je nujna za trajnostni razvoj in napredek sektorja v Evropi. Orodjarji bodo odločevalski javnosti povedali, kakšno podporo pričakujejo v Obzorju 2020 za svoj sektor, ki je pomemben steber in ključni dejavnik uspešnosti evropske industrije. Svoja pričakovanja do evropskega orodjarstva bodo predstavili svetovni partnerji orodjarn, predstavljene bodo priložnosti za znanost in raziskave v orodjarstvu, posebej pa še primer revitalizacije orodjarske panoge v Južnoafriški republiki.

Dogajanje na forumu zaokrožuje strokovna razstava
Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, bo dopolnila še strokovna razstava. Svojo ponudbo bo predstavilo več kot 40 razstavljavcev. V torek in sredo bodo strokovno razstavo dopolnile še domače orodjarne, ki bodo predstavile svoje dosežke.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2013
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da lahko na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000, torej inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si