ZA uspeh STA POTREBNA PODJETnIŠTVO IN INOVATIVNOST

11 jun 2013

5._industrijski_forum_IRT_2013___okrogla_miza_o_viziji_industrije_in_njeni_samouresnicitviNa vprašanje, kako doseči dolgoročno in vzdržno vizijo industrije, ki je pogoj za uspešen razvoj družbe in srečo njenih posameznikov, so na okrogli mizi odgovarjali Črtomir Remec, direktor CBS Inštituta, d. o. o., ter predsednik Slovenske in Evropske inženirske zbornice, Aljoša Huber, direktor podjetja Svetloba, d. o. o., ter član Združenja Manager, Zoran Marinšek, svetovalec glavnega direktorja podjetja INEA, d. o. o., strokovno-raziskovalni svetnik na Institutu Jožef Stefan ter vodja Tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov in vodja Kompetenčnega centra za sodobne tehnologije vodenja, Robert Williamson, predsednik orodjarskega združenja Južnoafriške republike TASA (Toolomaking Association of South Africa), ter Peter Karlsson, izvršni direktor podjetja AP&T iz Danske, in njegov sodelavec iz švedskega dela podjetja Johan Friberg.

V razpravi je bilo mogoče spoznati t.i. skandinavski model, ki sta ga zastopala Karlsson in Friberg, kjer praktično ni državnega vpliva na delovanje podjetja. Njihov poslovni model temelji na osredotočenju na tiste segmente delovanja, kjer imajo najboljše kompetence. Ob tem pa z optimizmom in zaupanjem v sprejete odločitve vztrajajo do uspeha. Robert Williamson je predstavil južnoafriški model, kjer je država orodjarstvo prepoznala kot strateško pomembno panogo, in zato celovito pristopila k njegovi revitalizaciji. Po mnenju Črtomirja Remca verjetno noben od predstavljeni modelov ni idealen za Slovenijo, ki bi morala predvsem »odpreti vrata podjetništvu«. Tudi Zoran Marinšek podjetništvo in inovativnost vidi kot pogoja za uspeh. Po njegovih besedah je potrebno prednosti oz. priložnosti iskati tam, kjer imamo znanje, kompetence in zmogljivosti. Najboljši primer podjetniške ideje, ki so jo razvili v uspešno mednarodno zgodbo, pa je predstavil Aljoša Huber. Udeležencem je pojasnil, da je njihovo podjetje samo, brez pomoči države, uspelo in da tudi v prihodnje ne računajo na njeno pomoč. Želijo si le, da bi država postavila pravila igre, ki jih potem vsi upoštevamo. Vloga države ni razdeljevanje sredstev, temveč ustvarjanje okolja za podjetništvo in inovativnost, so se strinjali tudi ostali udeleženci okrogle mize.

Danes še podelitev priznanja TARAS - V sredo najpomembnejše letošnje srečanje evropskih orodjarjev
Današnje druženje slovenske in tuje industrije bo sklenila podelitev priznanja TARAS za najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja na področju inoviranja, razvoja in tehnologij (ob 18. uri). Udeleženci foruma bodo prisluhnili trem strokovnim predstavitvam projektov iz avtomobilske industrije, vzdrževanja hidroelektrarn in informacijskih tehnologij, od katerih bo le en prejel četrti TARAS, ki ga podeljuje organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 podjetje PROFIDTP, d. o. o.

Tridnevno dogajanje bo jutri zaokrožil 4. forum ISTMA Europe, najpomembnejše letošnje strokovno srečanje evropskih orodjarjev, povezanih v Evropsko združenje orodjarstva in strojegradnje ISTMA Europe. Osrednjo pozornost bodo orodjarji in njihovi gosti namenili povečevanju razvojne konkurenčnosti, ki je nujna za trajnostni razvoj in napredek sektorja v Evropi. Udeležence bo nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2013
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da lahko na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000, torej inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
M-tel: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si