Priznanje TARAS razvoju visokoizolativnega gradbenega elementa QBISS AIR

11 jun 2012

TARAS_2012___foto_natasa_muller»Gre za izjemno sodelovanje gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja, ki odlično izpolnjuje vsa merila izbora za priznanje TARAS. Visokoizolativni gradbeni element Qbiss Air podjetja Trimo je izredni tehnološki dosežek z najvišjo stopnjo novosti, ustvarjalnosti ter izvirnosti zamisli in izvedbe. Dosežena stopnja uvedbe izdelka na trg ter velike tržne možnosti na mednarodno razvitih trgih v gradbeništvu in trajnostni gradnji nakazujejo uspešno inovacijo z visoko dodano vrednostjo,« je v obrazložitev svoje odločitve zapisala petčlanska strokovna komisija, ki jo je vodil dr. Tomaž Perme. Komisija je zapisala še, da si Qbiss Air priznanje TARAS zasluži, ker gre za okolju prijazen izdelek z nizkim ogljičnim odtisom, ki je zgrajen iz trajnih materialov z izredno stopnjo ponovne uporabe. Izdelan je z inovativnimi tehnologijami in sodobno namensko razvito tehnološko opremo. Razvojno-raziskovalna skupina CBS Inštituta je z visokim strokovnim znanjem in poznavanjem tehnike in znanosti odlično vodila tehnični in tehnološki razvoj izdelka ter pri tem uspešno povezovala številne domače in tuje, javne in zasebne znanstvenoraziskovalne skupine, raziskovalne in razvojne organizacije ter tehnološke partnerje.

Qbiss Air je popolnoma nov visoko izolativni gradbeni element primeren za nizko in visoko gradnjo. Prijavitelja sta na predstavitvi svoje prijave poudarila, da sta razvila lahek gradbeni element, ki je okolju prijazen in izdelan na način trajnostne gradnje. Izdelek je 96% reciklabilen. Qbiss Air je svetovna novost na trgu in prepoznana kot izvirna rešitev na treh tehničnih področjih, za katera so bili vloženi patenti.

Nova delovna mest v Trimu in CBS Inštitutu – Vrtec Mavrica v Trebnem prvi s Qbiss Air
Projekt je že zagotovil 10 novih delovnih mest v Trimu, d. d., v prihodnje se načrtuje še 16 novih, predvsem visoko usposobljenih delavcev. Projekt je zagotovil tudi tri delovna mesta v raziskovalni organizaciji CBS Inštituta, ki je pripravila idejno rešitev Qbiss Air in pomagala pri njegovem tehničnem in tehnološkem razvoju. Izdelek je bil na trg uveden septembra 2011 in že uporabljen v izgradnji Vrtca Mavrica v Trebnjem.

Kipec TARAS, ki je delo oblikovalcev Nine Mihovec in Petra Rojca, partnerjev v podjetju Wilsonic Design, d. o. o., podjetje Akrapovič, d. d, pa ga je izdelalo iz titana po najsodobnejšem postopku ulivanja, sta iz rok prejemnika priznanja TARAS v letu 2011 Marka Lotriča prejela mag. Danijel Zupančič, namestnik glavne direktorice za tehnično področje, Trimo d. d., ter mag. Črtomir Remec, direktor CBS Inštituta. Prejemnika sta ob tem izrazila zadovoljstvo, da jima je uspelo zmagati v ostri konkurenci - po besedah dr. Tomaža Perme, vodje izvršnega odbora priznanja TARAS in vodje programskega odbora foruma, izbor najboljše prijave ni bil lahek, saj so bile vse zelo kakovostne, razlike pa skrite v odtenkih.

Trimo, d. d., in Razvojno-raziskovalna skupina CBS Inštituta, sta se tako pridružila podjetju Lotrič d. o. o. in raziskovalni skupini Instituta Jožef Stefan, Odsek za inteligentne sisteme, ki sta priznanje TARAS prejela v letu 2011, ter prejemnikoma priznanja v 2010. Takrat sta prestižni TARAS prejela podjetje Domel, d. o. o., in programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan za uspešno sodelovanje pri razvoju Sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike.

S podelitvijo priznanja TARAS se je zaključil prvi dan foruma, ki se ga udeležuje več kot 200 inženirjev, raziskovalcev na področju industrije in študentov. Udeleženci so si lahko ogledali strokovno razstavo preko 40 razstavljavcev, prisluhnili vabljenim predavanjem uglednih in razvojno usmerjenih podjetij ter predstavitvam izbranih razvojnih dosežkov. Posebne pozornosti udeležencev pa je bila deležna tudi okrogla miza o inženirjih kot soustvarjalcih uspešnih blagovnih znamk in poslovnih zgodb.

 

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2012
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da lahko na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000, torej inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu najdejo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si