Priznanje TARAS inteligentnemu sistemu ILAB

06 jun 2011

TARAS_2011_podelitevStrokovna komisija je v obrazložitev zapisala, da je projekt ILAB vzpodbuden dosežek sodelovanja gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja, ki s celovitostjo in inventivnostjo rešuje konkretne izzive varnosti in kakovosti industrijskih laboratorijev, hkrati pa ima potencial prenosa znanja in izkušenj iz industrije in znanosti v zdravstvo.

Kipec TARAS, ki je delo oblikovalke Nine Mihovec, Wilsonic, d. o. o., iz titana pa ga je po najsodobnejšem postopku ulivanja izdelalo podjetje Akrapovič, d. d., sta iz rok predsednika interesnega združenja Razvojna iniciativa Slovenije (RIS) dr. Tomaža Savška prejela direktor podjetja Lotrič Marko Lotrič in dr. Matjaž Gams, vodja raziskovalne skupine in projekta z Instituta Jožefa Stefana, Odseka za inteligentne sisteme. Marko Lotrič je ob tem povedal, da je prejem nagrade priznanje za opravljeno delo in predvsem velika spodbuda za naprej. Matjaž Gams pa je predvsem izpostavil, da se na dogodkih kot je današnji, dejansko kreira prihodnost Slovenije.

Podjetje Lotrič d. o. o. in Odsek za inteligentne sisteme sta se tako pridružila prvima dobitnikoma priznanja TARAS v letu 2010, ko sta priznanje dobila podjetje Domel, d. o. o., in programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan za uspešno sodelovanje pri razvoju Sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike.

S podelitvijo priznanja TARAS se je zaključil prvi dan foruma, ki se ga udeležuje več kot 200 inženirjev in raziskovalcev na področju industrije. Udeleženci so si lahko ogledali strokovno razstavo preko 40 razstavljavcev in prisluhnili 10 strokovnim predstavitvam, ki jih je tematsko zaokrožila okrogla miza o inoviranju, oziroma kako zamisli pretopiti v dodano vrednost.

Na okrogli so sodelovali prof. dr. Miha Boltežar, vodja Laboratorija za dinamiko strojev na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani, ki je med drugim na vprašanje, kako v raziskovalnih institucijah vedo, kaj potrebuje industrija odgovoril, da tako, da to neposredno preveriš na terenu. Tanja Mohorič, direktorica za inovacijsko kulturo in evropske projekte v Hidria, d. d., meni, da imamo v Sloveniji dobro napisane strateške dokumente, manjkajo pa nam izvedbeni načrti. Inovacijska kultura v podjetjih pa je predvsem odvisna od vodstva podjetja, ki mora biti glavni motivator inovacijske dejavnosti. Miloš Ebner, direktor strateškega inoviranja, Trimo, d. d., poudarja, da je intelektualno lastnino potrebno zaščititi na tak način, da ne zaviramo razvoja. Najbolje jo ščitimo s hitrim razvojem in inovativno kulturo. Mag. Primož Mihelič, član uprave, TPV, d. d., pa je zbranim med drugim razložil, da kadarkoli neko slovensko podjetje dobi posel za neko komponento v avtomobilski industriji, »smo zmagali na svetovnem prvenstvu, saj je šlo povpraševanje po celem svetu.«

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2011
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da lahko na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000, torej inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu najdejo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras
GSM: 041 387 297
E-naslov: natasa.vodusek@forum-irt.si
www: www.forum-irt.si