Industrijski forum IRT 2010 predstavil številne dosežke in preboje domačega znanja

09 jun 2010

Udeleženci so na Industrijskem forumu IRT 2010 prisluhnili 52 prispevkom, ki so predstavljali pregled strokovnih, inovacijskih in tehnoloških dosežkov ter prebojev domačega znanja. Predstavljene vsebine in 44 razstavljavcev so prikazali zadnje tehnološke dosežke in njihove implementacije v realna produkcijska okolja domače proizvodne industrije. 

Forum_2010_1V plenarnem delu prvega dne so bile vodilnim v največjih slovenskih proizvodnih podjetjih predstavljene možne rešitve in modeli za uspešnejše povezovanje države, industrije in raziskovalnih institucij glede financiranja in ustvarjanja znanja ter prenos razvojnih in tehnoloških dosežkov v industrijsko okolje za dosego večjih dodanih vrednosti.

Eden od vrhuncev prvega dne je bila okrogla miza z naslovom Viri inovacij, razvoja in tehnologij za uspešno povezovanje, sodelovanje in poslovanje. Na njej so predsednik uprave Kovinoplastike Lož, d. d., in podpredsednik ISTME Europe Janez Poje, pomočnik generalnega direktorja TPV, d. d., in predsednik Združenja RIS dr. Tomaž Savšek, direktor Tehnološkega parka Ljubljana mag. Iztok Lesjak, vodja sektorja za podjetništvo, JAPTI Alenka Hren ter direktor podjeta iMold, d. o. o. mag. Blaž Florjanič skušali odgovoriti na vprašanji, kako pospešiti razvoj v podjetjih in kako spodbuditi sodelovanje med gospodarstvom in znanstveno-raziskovalnim okoljem, kot temeljema za povečanje inovativnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Sogovorniki iz industrije so med drugim izpostavili, da je treba nujno povečati število diplomantov na tehničnih fakultetah, kar bi lahko dosegli tudi tako, da bi univerze malo bolj prisluhnile predlogom industrije, kakšna znanja potrebujejo v podjetjih, da je naš domači trg EU in da si je treba vsak dan prizadevati, da nekaj izboljšamo.

Po okrogli mizi je organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000 prvič podelil Tarasa, priznanje za najuspešnejše sodelovanje znanstvenoraziskovalnega okolja in gospodarstva na področju inoviranja, razvoja in tehnologij. Tarasa sta za uspešno sodelovanje pri razvoju Sistema za avtomatsko končno kontrolo kakovosti elektromotorjev za sesalnike prejela podjetje Domel, d. d. ter programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan. Organizator je v obrazložitvi nagrade zapisal, da gre za izreden dosežek sodelovanja gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja, ki na najvišji ravni rešuje konkretne industrijske probleme in s tem zagotavlja najvišjo konkurenčnost izdelka na zelo zahtevnem svetovnem trgu.

Sponzor dogodka je Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije pri Ministrstvu za gospodarstvo, pokrovitelji dogodka pa so podjetja ABB, Lotrič in Motoman.