Inženirski poklic je poklic prihodnosti

05 jun 2017

BIFIRT_2017_okrogla_miza_Edita_Krajnovic_Lovro_Peterlin_Urska_Jez_Vida_Petrovcic_Gorazd_Lampic_Bojana_Korosec_Urska_Stanovnik_(od_leve)Sicer pa talent po prepričanju razpravljavcev v okviru današnje okrogle mize o izzivih Industrije 4.0 v okviru 9. industrijskega foruma IRT ni odvisen od starosti. »Podjetja so odgovorna za to, da dobimo najboljše in da jih potem znamo razvijati naprej in njihovo znanje pravilno uporabiti,« je med drugim dejala Bojana Korošec. Mladi imajo danes po njenih besedah veliko znanja, ki ga je potrebno vplesti v obstoječi sistem. Ob tem je zelo pomembno zaupanje, ki ga je potrebno zgraditi s transparentno komunikacijo.

Kot pravi Gorazd Lampič iz podjetja Elaphe d.o.o. in Mladi manager 2016, več informacij kot si jih pripravljen deliti, več jih boš tudi prejel. Lampič je sicer pojasnil, da se je za inženirski poklic odločil zato, ker ne želi bežati od problemov, temveč jih skuša razumeti. Edita Krajnović, Mediade d.o.o. pa je dejala, da v družbi potrebujemo vse poklice, le v pravem razmerju. Mladi naj po njenih besedah pri odločitvi o svojem poklicu razmišljajo o treh stvareh. Najprej naj se vprašajo, kaj jih zanima, kaj jih veseli. V čem tako uživajo, da pozabijo na čas. Drugič naj se vprašajo, v čem so dobri. Da to ugotovijo, morajo preizkusiti veliko stvari. Tretjič pa naj premislijo, kaj okolje potrebuje. In Evropa po besedah Krajnovićeve potrebuje veliko inženirjev. Pri tem je zelo pomembno, da se spremeni miselnost, da delo v proizvodnji ni častno, da ni »kul«!

Urška Stanovnik iz podjetja Optiweb d.o.o. je kot predstavnica generacije Y na okrogli mizi zatrdila, da je tudi njena generacija za delo, ki ima smisel, pripravljena trdo delati. Po njenih besedah ima vsak posameznik talent. »Najti mora tisto, kar mu daje iskrico v očeh.«

V torek še 48 strokovnih prispevkov
Poleg okrogle mize je prvi dan foruma bilo mogoče prisluhniti trem vabljenim predavanjem in prvemu sklopu šestih strokovnih predavanj, ki jih je organizator uvrstil v program foruma. V torek, drugi dan foruma, se bo odvilo še 48 predstavitev razvojnih dosežkov v industriji in znanstveno-razvojnem okolju. Celotno dogajanje na forumu, katerega glavni pokrovitelj je švicarska korporacija ABB, vodilni svetovni proizvajalec robotov in robotskih rešitev, dopolnjuje še strokovna razstava več kot 50 razstavljavcev iz Slovenije in tujine.

 

B9._industrijski_forum_IRT_2017___Inzenirski_poklic_je_poklic_prihodnosti.doc

O Industrijskem forumu IRT (Inovacije, razvoj, tehnologije) 2017
Dogodek je namenjen industriji v širšem smislu, tako da na njem odgovore na svoja vprašanja in možnosti novega sodelovanja, mreženja in novih priložnosti lahko najdejo predstavniki številnih industrij.

Forum je razdeljen na več tematik in zajema vsa področja, ki jih s svojimi vsebinami pokriva tudi revija IRT3000: inoviranje, razvoj, izdelovalne tehnologije, orodjarstvo in strojegradnja, toplotna obdelava in spajanje, napredni materiali, umetne mase in njihova predelava, organiziranje in vodenje proizvodnje, menedžment kakovosti, avtomatizacija, robotizacija in informatizacija. Na forumu imajo svoje mesto še mehatronika, proizvodna logistika, informacijske in napredne tehnologije ter ponudba znanja.

Med udeleženci industrijskega foruma so inženirji in tehniki, vodje in drugi menedžerji v proizvodnih in storitvenih podjetjih, raziskovalci v industriji, akademiki, študenti, priznani strokovnjaki iz tujine ter predstavniki državnih institucij in nacionalnih zbornic.

Dodatne informacije:
Nataša Vodušek Fras, M: 041 387 297, E: natasa.vodusek@forum-irt.si, www: www.forum-irt.si